Motion control trends

5 Motion control trends om in de gaten te houden

Een snel veranderende wereld vraagt om nog flexibeler, betrouwbaarder, veiliger en sneller produceren. Een geïntegreerd systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar zijn verbonden in één proces is hierop het antwoord. Van automatisering naar meer connectiviteit, toegankelijkheid en machineveiligheid. Hierbij wordt smart gerealiseerd door het toepassen van data science technieken als AI, machine learning en deep learning. Inmiddels maken nu ook steeds meer MKB's in de hightech en maakindustrie deze stap.

5 Motion control trends om in de gaten te houden

Als we kijken naar motion control, dan zien we als organisatie van vakbeurs Vision, Robotics & Motion diverse ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van connectivity, encoders, Internet of Things, onderhoud, robotica en energieverbruik. Al deze ontwikkelingen zijn nauw met elkaar verbonden en brengen ook uitdagingen met zich mee, want hoe vertaalt u deze naar de praktijk en wat is de laatste stand van zaken? Graag lichten we deze trends voor u uit:

Trend 1: connectivity (data en communicatie)

Digitalisering versterkt de behoefte aan (betrouwbare) data en de netwerkcommunicatie. Bij aandrijvingen vertaalt zich dit naar onder andere sensor informatie en encoder feedback. Snelheid, minder bedrading en minder connectoren zijn hierbij ook van belang.

Trend 2: Internet of Things

Om het dataverkeer van en naar de aandrijfapplicatie in goede banen te leiden worden deze uitgevoerd met communicatiemodules. Protocollen als Ethercat en CANopen zijn veel gehoord maar er zijn een keur aan interfaces beschikbaar bij de motion control producenten. Met ieder zijn voor- en nadelen. De keuze zal dus erg afhangen van de applicatie specificaties. Aangezien er meer sensoren (voor proces gegevens en omgevingsfactoren als temperatuur en trillingen) worden toegepast dient de lokale verwerkingssnelheid hoog genoeg te zijn om real time gedrag te kunnen garanderen.

Trend 3: Onderhoud

De behoefte aan informatie over de conditie van de aandrijvingen neemt ook toe. Het monitoren van deze conditie en functies kan door de beschikbaarheid van data en goede algoritmes steeds beter worden geïmplementeerd. Denk hierbij aan de conditie van de encoders. Via een connectie als bluetooth zijn deze statussen makkelijk uit te lezen. Zo wordt predictive maintenance mogelijk gemaakt een wordt downtime in productie geminimaliseerd.

Trend 4: Robotica

In robotica toepassingen is een flinke stijging waarneembaar in het gebruik van motion control. Vooral bij collaborative robots is de informatie over de precieze positie en snelheid van groot belang i.v.m. de veiligheid van de medewerkers die met de cobot samenwerken. En zo ook in de medische sector, waar steeds meer operatie robots worden toegepast. Hierbij zijn precisie en gevoeligheid van chirurgische werkzaamheden leidend. 

Trend 5: Energieverbruik

Bij de machine en apparatenbouw is de energie-efficiëntie een belangrijk thema. Zo zijn er EU-richtlijnen van kracht die de mate van efficiëntie voorschrijven bij het toepassen van motoren. Om deze efficiëntie te realiseren dienen ook de regelaars geschikt te zijn om dit te realiseren. Zo draagt motion control bij aan een betere wereld.

Aan de slag met deze motion control trends en benieuwd naar de laatste innovaties?

De laatste innovaties, kansen en slimme oplossingen rondom deze ontwikkelingen ontdekt u zowel op de expo als in het congresprogramma van vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

Bekijk de exposanten en plattegrond
Bekijk het programmaoverzicht
Bekijk de lezingen van woensdag 8 juni
Bekijk de lezingen van donderdag 9 juni

Toegang is gratis, meld uw bezoek direct aan!

Meld direct gratis aan

Wilt u praktisch en direct aan de slag met motion control?

Het optimaliseren van een aandrijftechnisch- of mechatronisch systeem vraagt om de nodige kennis en ervaring. Inzicht in het gehele aandrijfsysteem is hierbij de sleutel. De grote keuze uit componenten maakt het niet gemakkelijker: soorten motoren, mechanische aandrijvingen, motion control, etc. Ook de last is een belangrijke factor in dit totale systeem. Het ontwerpen van een zeer nauwkeurige mechatronisch systeem of het optimaal vormgeven van een compleet aandrijfsysteem zijn beide vraagstukken die vragen om specifieke kennis. Deze kennis doet u op tijdens onze cursussen.

Bekijk het Mikrocentrum cursusaanbod