tech united

Voetbalrobots van studententeam TU/e tonen hun kunsten

Tijdens de 20e editie van Vision, Robotics & Motion (VRM) is een wereld te ontdekken. Onder de ruim honderd exposanten verwelkomen we dit jaar een speciale deelnemer: Tech United. Dit multidisciplinaire team van (oud) studenten, PhD’s en medewerkers van de TU/e houdt zich bezig met de ontwikkeling van robotica. Hun diepgaande kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en computeralgoritmes wordt ingezet om (maatschappelijke) problemen op te lossen. Zo zijn de voetbalrobot en zorgrobots HERO, AMIGO en SERGIO inmiddels volop in bedrijf. Op VRM is het voetbalteam in full action te zien.

De voetbalrobot van Tech United doet wereldwijd mee aan verschillende toernooien. RoboCup is het jaarlijks terugkerende wereldkampioenschap voor robots die kunnen communiceren met en reageren op een constant veranderende omgeving. Het is een opensource competitie, wat betekent dat na elk toernooi alle gegevens met elkaar worden gedeeld. Ook worden de regels van RoboCup elk jaar uitgebreid. Dit zorgt ervoor dat de voetbalteams continu worden uitgedaagd en constant moeten innoveren om de competitie voor te blijven.

RoboCup 2024 in Eindhoven

Inmiddels heeft Tech United twee voetbalteams: een team met autonome voetbalrobots in de Middle Size League van RoboCup en een team met autonome zorgrobots in de @Home League van RoboCup. Zorgrobot AMIGO heeft in 2012 de Dutch Open gewonnen. Tijdens het WK in 2019 en 2022 behaalde HERO, de Toyota Support Robot, de wereldtitel. 

Naast het wereldkampioenschap RoboCup doet Tech United nog aan enkele Europese robotica toernooien mee.  Zo heeft Tech United met de voetbalrobots al meerdere Europese titels op zak en is ze zesvoudig wereldkampioen robotvoetbal. RoboCup komt in 2024 naar Eindhoven: van 17 - 21 juli 2024 vindt daar de RoboCup2024 - het wereldkampioenschap voor robots – plaats.

Winnen van FIFA

De droom van het project is om halverwege de 21ste eeuw een team van volledig autonome humanoid robots te hebben ontwikkeld die kunnen winnen van de FIFA-wereldkampioen voetbal. Voor het team is dit een grote uitdaging op het gebied van software en mechatronica. Door het realiseren van deze droom, bereikt Tech United haar doel, namelijk robotica sneller op een hoger platform brengen door middel van kennisdeling. De ontwikkelingen van het robotvoetbal past ze ook toe op zorgrobots.

Kinderen enthousiasmeren

Naast de voetbal- en zorgrobots geeft het team aandacht aan het enthousiasmeren van kinderen voor techniek. Dat doet ze door het geven van demonstraties, en met het organiseren van de scholentour. De demonstraties zijn erg leerzaam en worden altijd met veel enthousiasme bekeken.

Vision, robotica en motion verenigd op één locatie

Tijdens de vakbeurs Vision, Robotics & Motion tonen nationale en internationale exposanten hun componenten voor een compleet geïntegreerd systeem: van vision en optics, robotics, motion control tot en met data science oplossingen. De robots van Tech United verenigen al deze componenten. Bezoek het team tijdens VRM, en stel je vragen. Want veel van de kennis is geschikt voor toepassingen in de maakindustrie.

Over RoboCup

RoboCup is een wereldwijde organisatie met het doel om de ontwikkeling van technologie voor autonome robots te bevorderen. Via een 15-tal robotcompetities gaan studenten, wetenschappers en technici van over de hele wereld met elkaar de sportieve strijd aan vanuit de overkoepelende visie om in 2050 met robots de menselijke wereldkampioen voetbal te verslaan.