Programma 6 juni 2018

 • 10:15-10:40

Holland Robotics | 1 jaar verder

Vorig jaar tijdens de Vision, Robotics & Motion beurs is het ontstaan van Holland Robotics toegelicht. Nu zijn we een jaar verder: wat is bereikt? Wat staat er nog te wachten? En hoe werkt Holland Robotics samen met andere initiatieven zoals Smart Industry? Tevens wordt de status van de plannen voor de technology roadmap voor robotica in Nederland toegelicht.

 • 10:40-11:00

Pauze & bezoek Expo

 • 10:45-11:25
 • Genderfoyer Holland Robotics Congres

Robotics in logistics, Why, What & how, challenges & opportunities

Snelle veranderingen vinden plaats in de logistieke markt. De alsmaar groeiende middenklasse reist meer en heeft hogere eisen voor online aankopen. Men wil alles altijd overal en gepersonaliseerd kunnen krijgen. Dit heeft impact op het hele systeem achter de website. Vanderlande werkt aan de nieuwe generatie distributie centra waarin Robots een grote rol spelen. Waarom zijn deze ontwikkelingen noodzakelijk, wat is de klantvraag, wat zijn de technische uitdagingen.

 • 11:30-12:20
 • Genderfoyer Holland Robotics Congres

Inspection & maintenance | ExRobotics

 • 12:20-13:30

Lunch & bezoek Expo

 • 13:30-14:10
 • Genderfoyer Holland Robotics Congres

Robotisering in de Agri & Food sector 'wat is mogelijk en wenselijk?'

Tijdens deze sessie krijg je een kijkje in de keuken van de toepassing van robotisering binnen de Agi & Food sector en staat de (sociale)impact van robotisering centraal. Aan de hand van verschillende technologie pitches zullen we samen de dialoog voeren over de rol van robotisering in de Agri & Food sector nu en in de toekomst. Hierbij wordt met behulp van de value sensitive design methode ingezoomed op de businesscase van robotisering. 

13.30-13.35: Opening door het AgriFoodTech Platform

13.35-15.50: Pitch Stefan van den Nieuwenhof - Sanders Machinebouw: unieke robotica systemen in de Agri & Food keten

15.50-14.10: Plenaire discussie over robotica en de impact op de maatschappij - gemodereerd door het AgriFoodTech Platform (FME)

 • 14:15-15:00
 • Genderfoyer Holland Robotics Congres

Robotisering in de Agri & Food sector 'wat is mogelijk en wenselijk?' (vervolg)

14.15-14.30: Pitch Bram Tijmons - Pats Indoor Drone Solutions: Indoor Drone Solutions in de glastuinbouw

14.30-14.50: Plenaire discussie over drones en de impact op de maatschappij -  gemodereerd door het AgriFoodTech Platform (FME)

14.50- 15.00: Kort gesprek op het podium tussen moderator AgriFoodTech Platform & Jilde Garst over het belang van de dialoog voor de implementatie van nieuwe technologie

 • 15:00-16:05
 • Genderfoyer Holland Robotics Congres

Gezondheidszorg | Finale Brabant Robot Challenge

6 Studententeams van Tilburg University, Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen en Avans Hogeschool pitchen de resultaten van zes uitdagende robotopdrachten i verschillende organisaties in de gezondheidszorg op 6 juni als slot van het Holland Robotics congres.

Centrale 24 is gericht op mensen met een handicap die veel zorg nodig hebben. Mevrouw van Veldhoven woont zelfstandig en dat wil zij graag zo houden. Zij wil actief blijven en zich veilig voelen. Hoe kan robotisering helpen om de waarden vast te houden, zodat ze kan blijven wonen in haar huis?

De Provincie zet zich in voor de versterking van de Sociale Veerkracht van Brabanders. Robotisering heeft invloed op de arbeidsmarkt. Hoe kun je mensen daar op voorbereiden? Welke modellen zou de provincie kunnen gebruiken?

De coöperatie Neurochirurgie Brabant met hoofdlocatie in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg overweegt te investeren in robotchirurgie. Maar de kosten daarvan zijn hoog en de winst voor de gezondheidszorg onduidelijk. Welk advies geeft het studententeam de coöperatie?

Vivent is een zorgorganisatie in de regio Den Bosch, die zowel intramurale als extramurale zorg verleent, dus verzorging in verpleeghuizen en thuis. Welke robotica kunnen de ervaren hoge werkdruk bij medewerkers in de verpleeghuizen verlagen, en hoe kan daarbij het werkplezier en de aandacht voor de cliënten behouden blijven?

Het aantal ouderen dat bij een brand betrokken is, neemt toe. Bij brand hebben ouderen en hulpbehoevenden problemen om een brandend huis snel en veilig te verlaten. Kan een drone de veiligheid van zelfstandig wonende ouderen vergroten als er brand uitbreekt? Waar moet die dan aan voldoen? BlueJay is een studententeam van de TU/e. Voor deze challenge werken ze samen met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Van Neynsel is een zorgorganisatie in Den Bosch. Belangrijk is het welbevinden van de cliënten, maar de zorgprofessionals leveren veel fysieke arbeid. Hoe kan een robot of andere technologie medewerkers meer ontlasten?

Masterclasses van lectoren en professoren
Deze tweede BRC is een leergang waarbij studenten vraagstukken van een bedrijf of instelling rondom robotica in de zorgsector proberen op te lossen, en met een innovatief product of advies komen. Lectoren en hoogleraren verzorgen lezingen en tutoren uit de vier deelnemende kennisinstellingen begeleiden de studententeams. Op 6 juni zullen de studententeams hun resultaten pitchen tijdens de vakbeurs Vision, Robotics & Motion in de Koningshof in Veldhoven. Een van de vele activiteiten in de Dutch Technology Week. U bent van harte welkom bij deze lezingen en bij het eindevenement op 6 juni.

www.brabantrobotchallenge.nl

 • 16:05-16:30
 • Genderfoyer Holland Robotics Congres

Robotica en werkgelegenheid

 • 16:30-17:30

Netwerkborrel

 • 10:15-10:40
 • Zaal 1

Light Robotics: een nieuw lichtgewicht robotconcept

Veel toepassingsgebieden voor de klassieke robot vereisen hoge nauwkeurigheden, snelheden en payloads. Daarnaast zijn er echter ook veel toepassingen te onderscheiden waarbij nauwkeurigheid en payload minder belangrijk zijn maar waarbij mensen in de buurt zijn en het veiligheidsaspect dus des te belangrijker is. Een nieuw ontwikkeld lichtgewicht robotconcept past goed bij deze vereisten en kan ook aan de bedrijfseconomische randvoorwaarden voldoen: voldoende lage cost-per-action.

 • 10:40-11:00

Pauze & bezoek Expo

 • 11:00-11:25
 • Zaal 1

Nieuwe mogelijkheden van embedded systemen in industriële inspecties door middel van slimme vision architectuur

Deze presentatie verkent de nieuwe mogelijkheden van slimme embedded vision architecturen voor OEM’s, systeem integratoren en machinebouwers. De huidige embedded vision systemen kunnen de tekortkomingen van traditionele pc gebaseerde systemen op verschillende manieren compenseren. Om richting te geven aan embedded vision ontwikkelaars, gaat deze presentatie over hoe embedded vision, nieuwe machine vision architecturen mogelijk maakt.  NET GmbH zal aan de hand van echte onderzoek studies de belangrijke voordelen en nadelen laten zien van de verschillende vision systeemarchitecturen voor industriële inspectie applicaties.


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Nieuwe mogelijkheden van embedded systemen in industriële inspecties door middel van slimme vision architectuur (1.3 MB)

 • 11:30-11:55
 • Zaal 1

Localization in the IOT

The IOT is poised to revolutionize the way we gather information and interact with our environment. This revolution expresses itself by an increasing amount of wireless connected devices. Most of these devices require localization to enable certain applications or provide context to information. This poses a unique problem due to the large number of devices and large plurality of wireless technologies. Hence, the IOT requires a scalable solution to the localization problem without the need to alter the hardware and software, i.e. unobtrusive localization. In this presentation, we discuss several of these obtrusive/unobtrusive localization systems and how they can be used to enable localization in the IOT.


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Localization in the IOT (1.8 MB)

 • 12:00-12:20
 • Zaal 1

Out-of-the-Box Autonomy

Nobleo Technology has a broad experience in the development of autonomous moving robots. In these developments we see a large common part in functionality, regardless of the final function of the robot. This talk covers the vision Nobleo Technology has on autonomous movement and how it can be implemented with a minimum of cost and effort

 • 12:20-13:30

Lunch & bezoek Expo

 • 13:30-13:55
 • Zaal 1

Deep learning in de industrie

Deep learning is de belangrijkste technologische ontwikkeling in machine vision van de afgelopen jaren. Het biedt heel veel slimme oplossingen voor inspectie met vision. Maar het roept ook veel vragen op. Is het niet een hype ? Is het wel bruikbaar in de industrie? En hoe krijg je inzicht in de blackbox van een neuraal netwerk ? In deze lezing gaan we bekijken wat deze technologie inhoudt en hoe deze toepasbaar is voor de industrie. We bespreken hoe robuust en betrouwbaar deep learning kan zijn en wat allemaal noodzakelijk is om deep learning succesvol toe te passen.


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Deep learning in de industrie (5.3 MB)

 • 13:55-14:10
 • Zaal 1

Pauze & bezoek Expo

 • 14:15-14:40
 • Zaal 1

Hoe haal je WEL de eindstreep bij complexe automatiseringsvraagstukken met Machine Vision - Projectaanpak van klantvraag tot werkende oplossing

In deze presentatie zal worden uitgelegd hoe EKB Machine Vision projecten systematisch aanpakt, zowel in de project aanpak als in het systeem denken bij het analyseren van het probleem en het bepalen van de oplossing. Dit is belangrijk voor het succes van (Vision) projecten. Hierbij wordt dieper ingegaan op het belang van het gefaseerd aanpakken van een Vision project. Tevens wordt het belang van het denken in functies-, systeemgrenzen en interfaces benadrukt.

 • 14:40-15:00
 • Zaal 1

Pauze & bezoek Expo

 • 15:00-15:25
 • Zaal 1

Nauwkeurig In-Line meten met 3D-Profiler

Voor controle op constante kwaliteit is het nauwkeurig meten van o.a. profielen, diktes, lasnaden, beschadigingen etc. in steedsmeer applicaties een vereiste. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden en een Live-demonstratie wordt getoond hoe met behulp van de 3D-Profiler op een gebruiksvriendelijke wijze zeer nauwkeurige metingen kunnen worden uitgevoerd in het productieproces. Met de Profiler kunnen een ongelimiteerd aantal metingen worden uitgevoerd met nauwkeurigheden tot 1mu. Een interessante mogelijkheid om geïnformeerd te worden hoe u op een andere manier visiotechnologie kunt toepassen.

 • 15:30-15:55

 • 15:55-16:30

Bezoek Expo

 • 16:30-17:30

Netwerkborrel

 • 10:15-10:40
 • Zaal 2

Artificial Intelligence (AI) @ the Edge

Graag vertellen wij u hoe u met de juiste hardware Artificial Intelligence kunt toepassen. Artificial Intelligence op zichzelf is eigenlijk niets nieuws. Artificial Intelligence staat namelijk voor zelflerende apparaten die op basis van data, impulsen en hun omgeving zelf beslissingen leren te nemen, waar, normaal gesproken, menselijke intelligentie voor nodig is. Ondersteunt door voorbeelden uit de medische sector, surveillance alsook toepassingen in de retail, vertellen wij u graag hoe dit te bereiken is met behulp van technieken als Machine Learning en Deep Learning.


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Artificial Intelligence (AI) @ the Edge (4.3 MB)

 • 10:40-11:00

Pauze & bezoek Expo

 • 11:00-11:25
 • Zaal 2

Positioning technology for mobile robots

There is an ever-increasing demand in flexibility and robustness for automation solutions for logistics and production automation. Mobile robots and automated guided vehicle (AGV’s) form a large part of these solutions. To achieve more flexibility and the ability to work in environments that become more dynamic by the year, one requires new and advanced mobile robot positioning technologies. The talk focuses on current and future positioning technologies and sensors for mobile robots. What can we expect in the near future?

 • 11:30-11:55
 • Zaal 2

Collaboratieve robots, performance versus safety: case study

De wereld van robotica is volop in verandering: begrippen zoals IoT, Industry 4.0, Man Robot Collaboration (MRC) en Cobots beschrijven de volgende fase van produceren, een zogenaamde vierde industriële revolutie. Stäubli’s visie op collaboratieve robots en safety wijkt af van de standaard cobot producenten: één robot voor alles fases van MRC. Een nieuwe definitie van ‘performance’ door de snelheid van een gewone industriële robot te combineren met cobot safety. Aan de hand van een case study argumenteert Stäubli de lessons learned sinds het begin van de cobotrevolutie.


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Collaboratieve robots, performance versus safety: case study (3.7 MB)

 • 12:00-12:20
 • Zaal 2

Prisma camera’s

Een Prisma camera maakt gebruik van een optimaal Prisma Multi-Sensor design om een volledige scheiding van kleur te realiseren in één module. Het spectrum wat prisma camera’s opnemen bevindt zich vanaf het zichtbare licht tot SWIR. (korte golf-infrarood) Wij bieden de mogelijkheid om zelf meerdere golflengtes te definiëren en zodoende kan je je eigen Multi-Wavelength camera samenstellen.
Prisma camera’s dragen bij aan een hoger rendement waar kleurscheiding van vitaal belang is, zoals: fruit- en groente sortering, medische analyses, print en web inspectie, grondstoffen inspectie en laboratorium onderzoek.


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Prisma camera’s (1.3 MB)

 • 12:20-13:30

Lunch & bezoek Expo

 • 13:30-13:55
 • Zaal 2

A robot in a day

Industrie 4.0 draait om massapersonalisatie. Dit betekent een grote diversiteit in producten, korte time-to-market, kleine productie batches en druk op de kosten. Dit vraagt om flexibilisering van het productielandschap. Echter drie weken programmeerwerk voor een enkele robot taak is geen uitzondering. De programmeerkosten zijn minimaal twee maal zo hoog als de kosten van de robot zelf. Elke fabrikant maakt gebruik maakt van zijn eigen complexe programmeertaal waarmee slechts een deel van het productieproces wordt aangestuurd en schaarse experts voor nodig zijn. Gevolg: in het huidige industriële landschap is flexibiliteit moeilijk te vinden. Until now...


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  A robot in a day (3.2 MB)

 • 13:55-14:10
 • Zaal 1

Pauze & bezoek Expo

 • 14:15-14:40
 • Zaal 2

DC24V... de correcte beveiliging

Tijdens deze lezing/workshop, worden de verschillende principes en werkingen van de verschillende soorten zekeringsautomaten besproken en hierop aangegeven welke voor- en nadelen er zijn bij gebruik van elektro-mechanische zekeringen t.o.v. electronic circuit protectors bij DC24V. Dit o.a. met betrekking tot besturingen en andere lasten.

 • 14:40-15:00
 • Zaal 1

Pauze & bezoek Expo

 • 15:00-15:25
 • Zaal 2

Advantages of the smarter camera

1. More dynamic: Use HDR and let the camera do it!
2. Advantages and applications of different exposures/gains in one image
3. Smart self triggering camera: a novel approach
4. Liquid lens and smart camera combined: The fastest way to focus
5. OptoEngineering motor zooms and smart camera go together: Start your motors please


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Advantages of the smarter camera (944 KB)

 • 15:30-15:55
 • Zaal 2

Vision verlichting basics voor machinebouwers

Stel: er ontstaat de behoefte aan een vision systeem in uw machine. Wat kunt u het beste doen om zo'n systeem toe te voegen? Waarop te letten? Deze lezing geeft een indruk van wat licht en verlichting met uw meting doet. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt getoond wat de invloed is van bepaalde keuzes ten aanzien van het type belichting. De presentatie is gericht op mensen met een technische achtergrond, maar kennis van vision techniek is niet vereist.


Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Vision verlichting basics voor machinebouwers (16 MB)

 • 15:55-16:30

Bezoek Expo

 • 16:30-17:30

Netwerkborrel